Посещението на римския папа е политически акт, целта е да

...
 Посещението на римския папа е политически акт, целта е да
Коментари Харесай

Митрополит Николай: С призива за обединение папата се готви да посрещне Антихриста

 Посещението на римския папа е политически акт, задачата е да се обединят всички църкви към Рим и когато пристигна Антихристът, папата да го посрещне. Това е декларирал в днешната си тържествена литургия по случай Гергьовден Пловдивският митрополит Николай пред миряните в храма " Свети Георги ", оповестява пловдивският уебсайт " Под тепето ".Той приказвал дълго за посещението на папа Франциск в България след литургия, която отслужил. Николай разкритикувал остро визитата и го оповестил за политически акт, който Българската православна черква няма по какъв начин да поддържа по религиозна линия. " Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната страна Ватикана, само че никой не може да ни принуди за общо свещенодействие с него ", сподели митрополит Николай от олтара на " Свети Георги ". Това е и позицията на Светия синод на православната черква още преди папската аудиенция, макар осведомени с уреждането на визитата да обясниха неведнъж, че папата, познавайки каноните, в никакъв случай не е желал общо служение.
 

" Всички желаеме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане единствено от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят по какъв начин да стане това. Политиците не желаят това, те целят тъкмо противоположното. Създадено е да вземем за пример така наречен икуменическо придвижване, което цели обединяване на всички религии. Но нали знаете, има и вяра на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е допустимо да се сплоти светлината и тъмнината ", споделил митрополит Николай в обръщението си към хората.

 

" Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии към папата, та като пристигна Антихристът, папата да го посрещне, а посредством него и всички, които са с него ", счита митрополит Николай и добавил: " Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното иго. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил плебей по време на робството? Той беше свободен, тъй като бе православен. "

 

Митрополит Николай вижда и офанзива против православната черква в подготовката на папското пътешестване и информациите в медиите. " Този акт бе квалифициран прекомерно отдалеко. Започна с медийна акция против Българската православна черква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият синод реши и не реши. Тази акция бе готова, с цел да пристигна папата и да бъде разгласен за свети отец, живеещ в мизерия и беднотия ", коментирал владиката, представен от пловдивската медия.

 

Думите на митрополит Николай могат да бъдат свързани с държанието на папата, който неведнъж е призовавал за примирение на религиозните водачи, да подаряват парите си за хората, за бедните, да се откажат от скъпи блага и богатства, от скъпи коли и първокласен живот. Под сходен знак минава и визитата му в София - той не спи в безценен хотел, а в нунциатурата, няма публични вечери, протоколът категорично изискал да няма нищо първокласно при посрещането му. В същото време скъпият часовник, за който и митрополит Николай загатва, както и колите, с които се движи владиката, постоянно са привличали медийното и публично внимание в България.

 

Въпреки мнението на синода архиереите на православната черква и патриарх Неофит през вчерашния ден посрещнаха относително задушевно папа Франциск в София. Макар още веднъж да означиха, че няма по какъв начин да имат общо служение, те изпратиха собствен представител при формалното посрещане на папата, придружиха го в храм-паметник " Св. Александър Невски ", за молитвата уединено в катедралата беше подготвен специфичен престол и килим за главата на Римокатолическата черква.

 

От синода ще изпратят и митрополит Антоний на събитието за мир, което папата провежда тази вечер, като още веднъж подчертаха, че той няма да взе участие в служения, само че ще участва.

 

„ Решението на Светия синод е да няма наше наличие, само че ние за мир се молим на всяка една работа “, сподели пред БНР Ловчанския митрополит Гавриил в коментар към решението на Светия Синод за визитата на папа Франциск.

 

В отговор на въпроса – има ли вид представители на Българската православна черква да участват на общото събитие за мир на вероизповеданията довечера в София, в изявление за предаването „ 12+4 “ на стратегия „ Хоризонт “ той сподели:

 

„ Има едно предписание, че не се разрешава на православни да се молят дружно с неправославни и въз основа на това предписание е и това решение “.

 

Митрополит Гавриил уточни още, разяснявайки сюжета на събитието довечера – че всеки ще може да произнесе личната си молитва съгласно традициите на обособените вероизповедания.

 

„ Това се смята, че към този момент е съмолитване, има предписание, което не разрешава такова съмолитване и въз основа на това е и решението на Светия Синод да нямаме присъединяване “.

 

„ Мисля, че няма нищо ужасно, дано се помолят, ние се молим също през днешния ден “, добави още Гавриил.

 

Той разяснява и рецензиите към Българската православна църквата за посрещането на папа Франциск.

 

„ Винаги ще има някой отчаян, на всички не можем да угодим. Казано е в Евангелието, че единствено лъжепророците са били хвалени от болшинството, само че ние считаме, че по съвест сме постъпили вярно “.

 

 

Източник: " Дневник ", БНР
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР